Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ζήταμε την άμεση συμπερίληψη των ΚΕΣΥ στο ΦΕΚ για την προστασία από τον κοροναϊό.


 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 11/3/2020
ΑΡ . ΠΡΩΤΟΚΌΛΛΟΥ 59/2020
Κοινοποίηση Προς:
ΠΔΕ ΚΡΗΤΗΣ


ΘΕΜΑ : Ζήταμε την άμεση  συμπερίληψη των ΚΕΣΥ στο ΦΕΚ για την προστασία από τον κοροναϊό.
Τετάρτη 11/03/2020
Αγαπητοί συνάδελφοι/ συναδέλφισσες,
                Μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΣΕΕΠΕΑ ΚΡΗΤΗΣ για τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση για το προληπτικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών και φορέων, θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα να κλείσουν άμεσα και τα ΚΕΣΥ. Τα ΚΕΣΥ, τα κέντρα συμβουλευτικής και διάγνωσης, καθημερινά γεμίζουν ασφυκτικά από μαθητές, που περιμένουν να αξιολογηθούν, τους γονείς τους και διάφορους συνοδούς των μαθητών, αδέλφια και άλλους.                 Καθημερινά δεκάδες άτομα συνωστίζονται στον χώρο του ΚΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι- εκπαιδευτικοί, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές πρέπει να προφυλαχθούν κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο για την δημόσια υγεία.  Τα ΚΕΣΥ δεν είναι διοικητική δομή, όπως αναφέρουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός εκπαίδευσης, όπου καθημερινά αξιολογεί μαθητές, κάνει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές και τις οικογένειες τους και πηγαίνει στον χώρο των σχολείων για αξιολόγηση, συμβουλευτική και υποστήριξη τόσο των μαθητών και των οικογενειών τους όσο και των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στα σχολεία.
                Επίσης, εδώ και δυο μήνες τα ΚΕΣΥ της χώρας, όπως και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, δεν έχουν συνεργεία καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι μόνοι τους καθαρίζουν τους χώρους χωρίς τα κατάλληλα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο. Σε άθλιες συνθήκες υγιεινής κάνουν το καθήκον τους, βλέποντας δεκάδες άτομα καθημερινώς.
                Θεωρούμε απαράδεκτη τη μη συμπερίληψη των ΚΕΣΥ στο ΦΕΚ για την προστασία από τον κοροναϊό. Ζήταμε την άμεση συμπερίληψη τους και την άμεση απολύμανση των χώρων τους. Οι εκπαιδευτικοί, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΚΕΣΥ μας χρειάζονται δίπλα τους. Η προστασία του προσωπικού, των μαθητών και των οικογενειών τους είναι άμεση ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και των εκάστοτε Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Κανένας διαχωρισμός στην υγεία μας.  Να κλείσουν τα ΚΕΣΥ της χώρας άμεσα.
               
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ του ΣΕΕΠΕΑ ΚΡΗΤΗΣ:
Μαλβίνα Βασιλάκη
Χριστίνα Μαρουλάκη
Παντελής Τόλης
Γιώργος Κριτσωτάκης
Ιωάννης Φασουλάκης